Hoe werkt de elektrische auto?

Volledig elektrische voertuigen (EV’s), ook batterij-elektrische voertuigen genoemd, hebben een elektrische motor in plaats van een interne verbrandingsmotor. Het voertuig maakt gebruik van een groot tractiebatterijpak om de elektromotor aan te drijven en moet worden aangesloten op een stopcontact of oplaadapparatuur, ook wel elektrische-voertuigvoorzieningsapparatuur (EVSE) genoemd. Omdat het voertuig op elektriciteit rijdt, stoot het geen uitlaatgassen uit en bevat het niet de typische onderdelen voor vloeibare brandstof, zoals een brandstofpomp, brandstofleiding of brandstoftank. Meer informatie over elektrische voertuigen en elektrische laadpalen kun je vinden op autolaadpalen.com.

De belangrijkste onderdelen 

De batterij van de auto

In een elektrisch aangedreven auto levert de hulpaccu elektriciteit om voertuigaccessoires van stroom te voorzien.

Laadpoort: Via de laadpoort kan het voertuig worden aangesloten op een externe stroombron om het tractiebatterijpak op te laden.

DC/DC-omzetter

Dit apparaat zet gelijkstroom met een hogere spanning van de tractiebatterij om in gelijkstroom met een lagere spanning, die nodig is om de voertuigaccessoires te laten werken en de hulpbatterij op te laden. Om de hulpbatterij op te laden heb je een laadpaal nodig. Maar hoe kun je een laadpaal installeren?

Elektrische tractiemotor: Deze motor drijft met stroom uit de tractieaccu de wielen van het voertuig aan. Sommige voertuigen gebruiken een motorgenerator die zowel de aandrijvings- als de regeneratiefunctie vervult.

Boordlader

Neemt de inkomende wisselstroom die via de laadpoort wordt geleverd en zet deze om in gelijkstroom voor het opladen van de tractiebatterij. De lader communiceert ook met de oplaadapparatuur en controleert de eigenschappen van de batterij, zoals spanning, stroom, temperatuur en laadtoestand, terwijl de accu wordt opgeladen.

Regelaar voor vermogenselektronica: Deze eenheid beheert de stroom van elektrische energie die door de tractiebatterij wordt geleverd en regelt de snelheid van de elektrische tractiemotor en het koppel dat hij produceert.

Het thermisch systeem 

Dit systeem zorgt voor de juiste bedrijfstemperatuur van de motor, de elektromotor, de vermogenselektronica en andere componenten.

Het tractiebatterij Pakket

Slaat elektriciteit op voor gebruik door de elektrische tractiemotor.

Transmissie (elektrisch): De transmissie brengt mechanisch vermogen van de elektrische tractiemotor over om de wielen aan te drijven.